TÜRKİYE GENÇLİK BİRLİĞİ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

 

Adı ve Merkezi

Madde 1-Derneğin Adı; “Türkiye Gençlik Birliği Derneği”dir. Kısa adı; “TGBDER”dir. Merkezi  Ankara’dır.  Yurt içinde ve yurt dışında  şube ve temsilcilik açabilir.

 

Amacı

Madde  2-Türkiye Gençlik Birliği Derneği,  gençlerin;  her  kademedeki  eğitim öğretim kurumlarında, çalıştıkları  iş  kollarında  yönetime  katılmalarını, kendilerini ve   yaratıcılıklarını geliştirebilmelerini, sorunlarının araştırılmasını, çözüm yolları bulunmasını ve destek sağlanmasını, insan ve doğa sevgisi taşıyan,  insan haklarına saygılı, demokratik değer, tutum ve davranışlara sahip bireyler olarak yetişmelerini, Türkiye Cumhuriyetinin, Anayasada belirtilen laik, demokratik  ve sosyal hukuk devleti niteliklerine bağlılık duygularının ve örgütlenme bilincinin geliştirilmesini, aile, toplum ve ulus bağlarının güçlenmesini, ülke ve dünya barışı ile çevre ve toplumsal kalkınma  alanlarında daha etkin olmaları için yurtiçi ve yurtdışı gençler ve gençlik örgütleri arasında yakınlaşma, dayanışma ve işbirliğinin gerçek- leştirilmesini, amaçlıyor.

       

Çalışma Konuları

Madde  3-Çalışma konuları şunlardır:

a-Gençlerin  örgütlenmeleri,  kendilerini  ilgilendiren  her  alanda  ve  kademede yönetime katılmaları,

b-Gençliğin toplum yararına kalkınması, gelişmesi ve ilerlemesi,

c-Çevre, doğa ve kültür zenginliklerinin korunması,

d-Gençlerin  bilimsel  çalışmalara ve  araştırmalara  katılması, genç  bilim  adamlarının yetişmesi,

e-Kent kültürünün gelişmesi,  gençlerin kent  yaşamına  katılması  ve  “Gençlik Kenti” düşüncesinin geliştirilmesi,

f-Çalışma yaşamındaki gençlerin kişisel ve sosyal gelişmelerinin desteklenmesi, yaşadıkları güçlüklerin ve sorunların çözümlenmesi,

g-İşsiz gençlerin iş ve sosyal güvenlikle ilgili sorunlarına çözüm aranması,

h-Engelli çocukların ve gençlerin toplumsal yaşama katılmaları ve uyum sağlamalarına yönelik destekleyici ve kolaylaştırıcı çalışmalar yapılması,

ı-Sanat, kültür, doğa, izcilik, spor ve sosyal etkinlikler düzenlenmesi,

i-Uluslararası  gençlik  ilişkileri, ulusal ve uluslararası  düzeyde, gençler arasında hoşgörü, saygı, sevgi, arkadaşlık, dostluk, barış duygu ve düşüncelerinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi,

j-Gençlerin suça yönelmelerinin, alkol ve madde bağımlılığının önlenmesi,

k-Gençlik  politikası  uygulamaları  ve sorunlarına  yönelik  bilimsel  ve sosyal tartışmalar düzenlenmesi,

l-Gençlerin haklarının ve istemlerinin  TBMM, Hükümetler ve diğer ilgili kuruluşlara duyurulması, bu hak ve istemlerinin savunulması,

m-Çocuk ve gençlerin eğitim, ulaşım, barınma, sağlık ve beslenme sorunları için çözüm üretilmesi,

n-Gençlikle ilgili kuruluşlar  ve kesimler arasındaki bilgi  ve deneyim  akışına ve halkla ilişkilere katkı yapılması,

o-Doğal afetlerde,  kaza, yangın, sel ve benzeri olaylarda, yardım amaçlı etkinlikler düzenlenmesi, ya da düzenlenenlere katkıda bulunulması,

ö-Gençlerin  bulunduğu her  alan, kurum ve yerleşim birimlerinde; bilgilendirmek, bilgi, görüş ve  öneriler almak amacıyla danışma nitelikli toplantılar düzenlenmesi

p-Çocuklara yönelik olarak düzenlenen her türlü etkinlik ve tasarımlara destek verilmesi.

      

Hizmet Çeşitleri

Madde 4- Hizmet çeşitleri şunlardır:

a-Psikolojik danışma, rehberlik ve sosyal yardım hizmetleri,

b-Sosyal, kültürel ve sportif  gençlik etkinlikleri,

c-Sosyal eğitim programları,

d-“Gençten Gence” ve “Gençten Topluma”  düşüncesini  temel  alan  proje çalışmaları,

e-Grup çalışmaları, atölye çalışmaları ile çalışma grupları ve kolları oluşturma,

f-Sandık, yayınevi, kültür, sanat ve spor merkezleri ile her türlü eğitim-öğretim yatırımları, 

g-Tanıtım, şenlik, festival, temsil ve amaca uygun diğer gençlik etkinlikleri.

      

Çalışma Yöntem ve Teknikleri

Madde 5-Çalışma yöntem ve teknikleri şunlardır:

a-Yöntemler

      1-Bilimsel ilkeleri benimseme,

      2-Proje hazırlama,

      3-Program hazırlama,

      4-Araştırma ve inceleme,

      5-Durum analizi,

      6-Grup çalışması,

      7-Değerlendirme,

      8-Devamlılığı sağlama.

b-Teknikler

      1-Proje veya etkinlikleri hazırlama,

      2-Proje veya etkinlikleri uygulama,

      3-Değerlendirme.

     

Çalışma İlkeleri

Madde 6- Çalışma ilkeleri şunlardır:

Türkiye Gençlik Birliği Derneği;

a-Türkiye’nin bütünlüğünü ve bağımsızlığını, Anayasada tanımlanan Cumhuriyetin  demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve diğer niteliklerini temel ilke edinir.

b-Gençler  arasında ve toplum içinde kaynaşmaya, işbirliği  yapmaya, eşitlik anlayışına bağlı olarak katılmaya, gençten gence, gençten  topluma sağlıklı  bağlar kurmaya, gençlik uzmanlığı ve gençlik önderliğini geliştirip yaygınlaştırmaya özen gösterir.

c-Siyasi partilerle, yasaların öngördüğü  biçimde ve Ana Tüzükte belirtilen amaç ve konulara uygun olarak iletişim kurabilir, her türlü desteği  alabilir. Ancak, gerçek- leştirilenlerin  Genel Kurulda,  delegelerin görüşüne sunulması zorunludur.

d-Tüm çalışmalarını ve sorunlara çözüm anlayışlarını, yasalara uygun olarak ve demokratik kurallar içerisinde  sürdürür. Gerektiğinde  yasal  tepki  yöntemlerini  uygarca kullanır.

e-Irk, renk,  köken, cinsiyet,  dil ve din  ayırımı  gözetmez. Dünya  haklarını ve  gençlerini; içinde hoşgörü, saygı, sevgi, arkadaşlık, dostluk  ve barışın  bulunduğu  bir aile kabul eder.

f-İnsan haklarına saygı duyar ve bu hakları savunur. 

g-Kamu, yerel, özel ve gönüllü kuruluşlarla basın, TV ve radyolara (medya) yönelik ilişkilerinde ve tüm çalışmalarında, aile, toplum ve ulus anlayışına uygun hareket eder, bu anlayışın yaygınlaşmasına çalışır.

h-Gençliğe hizmet sunan ulusal ve uluslararası kuruluşlarla, her türlü yasal ve açık işbirliğinde bulunur.

ı-Gençlerin ilgi alanları doğrultusunda, onlara en uygun yollarla etkinlik ve düzenleme biçimlerini seçme, ya da  diğer  alanlarda sınır gözetmeksizin  bağlantılar  kurma, kendine özgü eğitim alanları olarak  tanımlanan  ulusal ve uluslararası  gençlik etkinlikleri ve demokrasi  hakkında öğrenme olanağı yaratır.

i-Gençlerin,  kendilerini etkileyen politikaların geliştirilmesi sürecine, eşitlik ilkesi doğrultusunda etkin katılma hakkı elde etmelerini sağlayacak her türlü yasal girişim ve iletişimler için çaba gösterir.

 

Üye Olma

Madde 8- Üyelerle ilgili esaslar şunlardır:

a-Derneğe, medeni hakları kullanma yeteneğine sahip olan ve yasalarca kısıtlılık kapsamına alınmayan Türkiye Cumhuriyeti ve diğer ülke yurttaşları üye olabilir

b-Üye olmak isteyenlerin, başvuru belgesini imzalamaları ve istenen belgeleri eklemeleri zorunludur.

c-Şube olan yerlerdeki üyelik başvuruları ilgili şubeye yapılır. İlgili şube, başvuruyu en geç bir ay içinde karara bağlar. Üyelik kabul edildiği takdirde, ilgili şube, başvuru belgesi ve yönetim kurulu kararından birer örneğini, üst yazı ile birlikte karardan sonra, en geç 10 gün içinde Genel Merkeze gönderir

d-Şube olmayan illerden üye olmak isteyenler, Genel Merkeze başvururlar. Yönetim Kurulu kararı da, yasal süresi içinde kendilerine bildirir.

e-Hiç kimse üye olmaya ve üye kalmaya zorlanamaz.

f-Her üye istifa hakkına sahiptir.

g-Fahri üyeler de bulunabilir. Bu üyelerin oy hakları yoktur. Ancak, bu üyeler görüşlerini bildirebilirler ve istedikleri takdirde ödenti verebilirler.

       

Üyelikten Çıkma ve Çıkarılma

Madde 9- Üyelikten çıkma ve çıkarılmaya ilişkin koşullar şunlardır:

a-Üyeler, yazılı olarak bildirmek koşulu ile üyelikten ayrılabilirler.

b-Her yılın ilk altı ayı içinde, o yılın ödentilerini vermeyenler ve mazeret bildirmeden Genel Kurula katılmayanlar, Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.

Ana Tüzük, İçtüzük ve yetkili organların kararlarına  aykırı hareket edenler ise, çıkarılma istemi ile Yönetim Kuruluna verilir.

c-Dernekler Yasasında üyeliği sona erdirici durumlar olarak tanımlanan değişiklikler saptandığı takdirde, ilgili üyeler,  Yönetim Kurulu  kararı  ile  en geç  15  gün  içinde çıkarılır.

d-Üyelikten çıkarılma ile ilgili şube kararlarına karşı, şube genel kuruluna, burada istenen sonuç alınamadığı takdirde, Genel Merkez Yönetim Kuruluna, bu Kurulun kararlarına karşı da, Genel Kurula itiraz edilebilir.

 

Üyelikten Çıkarılma İşlemleri

Madde 10- Üyelikten çıkarılma işlemleri şunlardır:

a-Üyelikten çıkarılma istemine ilişkin fezleke, ilgili şube yönetim kurulunca hazırlanarak Merkeze gönderilir. Şube Yönetim Kurulu, ilgili üyenin sözlü ve yazılı savunmasını ister. Şube, ayrıca, uygun görülenlerin sözlü ve yazılı görüşlerini alabilir.

b-İlgili üye, konuya ilişkin olarak tanık gösterebilir veya tanıkların yazılı görüşlerini de savunmasına ekleyebilir.

c-Yönetim Kurulu, gerek görürse ilgili üyeyi, tanıkları veya şube yöneticilerinden dilediklerini dinleyebilir veya onlardan yeniden görüş isteyebilir.

d-Kurul kararlarına karşı Genel Kurula itiraz edilebilir. Kararlara yargı yolu açıktır.

 

Organları

Madde 11- Organlar:

a-Genel Kurul, b-Yönetim Kurulu,  c-Denetim Kurulu

Yönetime ve gönüllü hizmet üretimine daha fazla genci ve gençlik dostunu katmak amacıyla; Genel Merkezde ve şubelerde, danışma, beden eğitimi, spor, çevre, izcilik, eğitim, halkla ilişkiler, hukuk, sağlık, sanat, çocuk, sosyal etkinlikler, sosyal güvenlik, uluslararası ilişkiler ve başka kurullar oluşturulabilir.

      

Genel Kurulun Oluşumu ve Toplanma Zamanı  

Madde 12-Genel Kurulun oluşumu, toplanma zamanı ve işleyişine ilişkin esaslar şöyledir;

a-Genel Kurul, üç yılda bir Haziran ayında toplanır.

b-Genel Kurula, onaltı ile elli arasında üyesi bulunan şubeler beş, ellibir ile ikiyüz arasında üyesi bulunan şubeler on delege ile katılır. Şubelerin, bundan sonraki her yüz üyeye karşılık beş delegelik hakları vardır. Hesaplama sonunda artan sayı en az  ellibir olursa bir delege daha eklenir.

c-Seçimle gelmiş Yönetim ve Denetim kurulu üyeleri, bu görevlerde bulundukları sürece Genel Kurul üyesidirler.

d-Yönetim Kurulu, Genel Kurul kararını aldıktan sonra, Tüzüğe göre katılma hakkı bulunan  üyelerin listesini düzenler. Genel Kurul tamamlanmadan, yeni üye girişi yapılamaz. Genel Kurula katılacak üyeler, en az onbeş gün önceden yazılı olarak toplantıya çağırılır. Yazıda, toplantı günü, saati, yeri ve gündemi ile çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantının hangi gün düzenleneceği belirtilir. Genel Kurula ilişkin bilgiler, yazı ile şubelere de bildirilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz.

e-Genel Kurul, katılma hakkına sahip üyelerin salt çoğunluğu ile açılabilir.

f-İlk toplantıda çoğunluk  sağlanamazsa ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetleme kurulları üye sayıları toplamının iki katından az olamaz.

Genel Kurul başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum, nedenleriyle birlikte, üyelere ve şubelere yazılı olarak bildirilir. İkinci toplantının, geri bırakma tarihinden itibaren iki ay içinde yapılması zorunludur. İkinci toplantı, ilk toplantıdaki yöntemlerle düzenlenir. Genel Kurul birden fazla geri bırakılamaz.

g-Şubeler, genel kurullarında seçtikleri delegelerin isimlerini içeren genel kurul kararlarından  bir örneğini,  bir üst yazı ile genel kuruldan en az otuz gün önce Genel Merkeze bildirirler.

h- Şube genel kurullarının, Merkez Genel Kurulundan en az altmış gün önce bitirilmesi zorunludur. Delege belirleme yetkisi, Genel Kurul dışında başka bir organa devredilemez.

ı-Genel Kuruldan sonra, en geç kırkbeş gün içinde, organlara seçilen asıl ve yedek üyelerle ilgili yasal bilgiler ve belgeler, Merkezdeki en büyük mülki idareye yazı ile sunulur.

i-Delegelerin beşte birinin yazılı başvurusu veya Yönetim Kurulu kararı, ya da, yürürlükteki Dernekler Yasasının öngördüğü durumlarda Genel Kurul olağanüstü toplanır. Olağanüstü toplantıda sadece Genel Kurulu gerektiren konular görüşülebilir. Delegelerin beşte  birinin  yazılı  olarak başvurusu üzerine  Yönetim  Kurulu, Olağanüstü Genel Kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmadığı taktirde, Dernekler Yasasında yer alan hükümler uygulanır.

Genel Kurulun İşleyişi

Madde 13-Genel Kurulun işleyişine ilişkin esaslar şunlardır:

a-Genel Kurul, Genel Başkan veya yetki vereceği bir Yönetim Kurulu üyesince açılır.

b-Genel Kurulda delegeler oylarını ancak kendileri kullanabilir.

c-Genel Kurulu, Genel Kurulun istediği biçimde ve delegeler arasından seçilen başkan, başkan yardımcısı ve yazman yönetir.

d-Genel Kurulda, yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak, delegelerin onda birinin birlikte yaptıkları yazılı önerinin gündeme alınması zorunludur. Genel Kurul Başkanı, gündemi Genel Kurula sunduktan ve onayını aldıktan sonra toplantıyı sürdürür.

e-Üyeliği düşenler, delegelik haklarını da yitirirler.

f-Tüzük değişikliği ve Derneğin dağıtılması konuları hariç, Genel Kurulda kararlar, oylamaya katılanların en az yarısından bir fazlası ile alınır.

 

Genel Kurulun Görevleri

Madde 14-Genel Kurul;

a-Yönetim ve Denetim kurullarının asıl ve yedek üyelerini gizli oyla seçer.

Seçime liste ile girildiği takdirde, listelerde isimleri çizilenlerin oy ayrımında, asıl ve yedekler kendi bölümlerinde değerlendirilir. İsimleri listenin asıl bölümlerinde yer alanların oy sayıları yedeklerden az olsa da, asıl bölümdekiler ilgili kurula seçilmiş sayılır. Ancak, basılı listede asıl bölümde yazılı olanların isimlerinin çizilmesi ve yerlerine başkalarının yazılması durumunda, daha fazla oy alan aday seçilmiş olur.

b-Ana Tüzüğü, katılanların en az üçte iki çoğunluğu ile değiştirir.

c-Yönetim ve Denetim Kurulu raporları ile bütçeyi görüşüp karara bağlar.

d-Taşınmaz mal satın alınması, satılması ve borçlanma ile ilgili olarak Yönetim Kuruluna yetki verir, üyelik katılma payı ile yıllık ödenti miktarını ve bunların nasıl ödeneceğini belirler.

e-Derneğin Federasyona katılması veya ayrılmasını kararlaştırır. 

Tüzükte yazılı amaç, ilke ve çalışma konularının tümünü, bir bölümünü veya birini kapsayan konularda, üst kuruluş tanımı dışında kalan kurul, topluluk ve diğer yasal oluşumlara katılmak ve ayrılmak  için Yönetim Kuruluna yetki verebilir.

f-Yasalara uygun olarak ve yetkili kamu kuruluşlarına süresinde gerekli bilgileri vererek, uluslararası etkinlikler düzenlenmesi ve ilişkilerde bulunulması ile uluslararası kuruluşlara katılma veya ayrılmayı karara bağlar.

g-Derneğin feshedilmesini (dağıtılması), şube açılmasını veya kapatılmasını görüşür.

h-Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere yapılacak katkı, verilecek gündelik ve yolluk miktarları ile çalıştırılacaklara ödenecek ücretleri karara bağlar.

 

Yönetim Kurulunun Oluşumu

Madde 15-Yönetim Kurulunun oluşumuna ilişkin esaslar şunlardır:

a-Yönetim Kurulu, Genel Kurulda, delegeler arasından seçilen beş asıl ve beş yedek üyeden oluşur.

b-Organlarda, üye gençlerin yeterince yer almasına, Yönetim Kurulu ve diğer organların seçiminde, Genel Merkezde hizmetlerin yürütülmesi için gerekli olan sayıda yöneticinin belirlenmesine, ayrıca, üye sayılarının illere ve bölgelere dağılımında demokrasiye ve verimliliğe uygun davranılmasına özen gösterilir.

c- Yönetim Kurulu ilk toplantısında, Genel Başkan, Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Mali İşler, Uluslararası İlişkiler ve diğer alanlardan gönüllü sorumlu olanları belirler. 

d-Yönetim Kurulunda herhangi bir nedenle boşalma olduğu taktirde yedekler sıra ile çağırılır.

e-Bir dönem içinde, üst üste iki kez Yönetim Kurulunun uygun görmeyeceği nedenlerle toplantılara katılmayan  üye, Yönetim Kurulu kararı ile Kuruldan  ayrılmış  sayılır.

 

Yönetim Kurulunun İşleyişi ve Görevleri 

Madde 16-Yönetim Kurulunun işleyişi ve görevlerine ilişkin esaslar şunlardır:

a-Yönetim Kurulu zorunlu olarak en az ayda bir, ayrıca gerekli gördüğü zamanlarda, kararlaştırılan yerde toplanır.

b-Yönetim Kurulu,  Genel Başkanın  veya  Yönetim Kurulu üyelerinin en  az beşte birinin çağrısı  üzerine toplanır. Yönetim  Kurulu; Denetim kurulu ile diğer üyelerden  gerekli  gördüklerini  toplantılara  çağırabilir, görüş ve önerilerini alabilir.

c-Yönetim Kurulu, Türkiye’nin her yerinde, Yönetim kurulu ve diğer konularla ilgili toplantı, kurultay, açık oturum, seminer,  kurs,  panel, şenlik, eğlence, sanat, müzik, izcilik, sağlık için spor, bisikletli yaşam, çevre, sergi ve benzeri etkinlikler düzenleyebilir.

d-Genel Merkez dışından Yönetim Kurulu toplantılarına katılanlara  veya geçici görevle başka yerleşim birimlerine gidenlere, bütçe durumu  uygun  olduğu  takdirde, Genel Kurul kararı doğrultusunda gündelik ve yolluk verilebilir.

e-Yönetim Kurulu, Genel Kurula, şube açılmasını veya kapatılmasını önerebilir. Genel Kurul kararı ile şube kurucularına yetki verir.

f-Yönetim Kurulu bütçeyi kullanır ve hesapları yürütür.

g-Yönetim Kurulu, üç yıllık çalışma programını, varsa borçlanma, üyelik katılma payı ve yıllık ödenti ile ilgili öneriler hazırlar  ve Genel Kurulun kararları doğrultusunda uygular.

h-Yönetim Kurulu, Genel Kurulun izni ile gerek duyulan taşınır veya taşınmaz malları, yasaların belirlediği esaslara uygun olarak satın alabilir veya satabilir.

ı-Yönetim Kurulu, varolan yasalar çerçevesinde gerektiğinde ücretli insan çalıştırabilir. Çalıştırılan insanlara her türlü yasal güvencenin sağlanması zorunludur.

i-Yönetim Kurulu, amaç ve iç yönetimle ilgili yönetmelikler ve İçtüzük çıkarabilir. Yönetmelikler ve İçtüzük, Yönetim Kurulu üye tam sayısının en az üçte ikisinin imzaları ile yürürlüğe girer.

k-Yönetmelikler ve İçtüzük Genel Kurulda yeniden ele alınabilir, ek veya değişiklikler yapılabilir.

l-Yönetim Kurulu üyelerinin gönüllü görev alanları ve işlevleri, Yönetim Kurulunda belirlenir.

 

Genel Başkanın Görev ve Yetkileri

Madde 17-Genel Başkanın görev ve yetkileri şunlardır:

a-Gerçek ve tüzel kişilerle tüm kurumlar karşısında Derneği temsil eder.

b-Yönetim Kuruluna  başkanlık eder,  basına demeç verir,  açıklamalarda  bulunur, basın toplantısı düzenler. Bu konularda, Yönetim Kurulunun oluru ile başka  bir yöneticiye de yetki verilebilir.  Bildiri ve  basın toplantılarında  Yönetim Kurulunun kararı gereklidir.

c-Türkiye Gençlik Birliği Derneği adına çıkacak yayınların sahibidir.

d-Yönetim Kurulunu bilgilendirmek koşulu ile Denetim Kurulunu toplantıya çağırabilir.

e-Genel Başkanın yokluğunda, Genel Başkan yardımcısı, her ikisinin de yokluğunda, Yönetim Kurulunun belirleyeceği bir üye Başkanlık görevini yerine getirir. 

       

Genel Sekreterin Görevleri

Madde 18-Genel Sekreter;

a-Yönetim Kurulu  toplantılarının gündemlerini hazırlar,  yazışmaların ve haberleş-  melerin düzenli olmasını sağlar.

b-Gerçek ve tüzel kişilerle ilişkileri düzenler. Genel Başkan ve Yönetim Kurulu ile uyum içinde işleri yönlendirir.

       

Kararların İzlenmesi ve Uygulanması

Madde 19-Yönetim Kurulu, alınan kararların izlenmesi ve  uygulanması için, kendi içinde, kurul veya kurullar oluşturabilir.

 

Madde 20-Denetim Kurulu, Görevleri ve İç Denetim

Denetim Kurulunun oluşumu, görevleri ve iç denetimle ilgili esaslar şu şekilde belirlenmiştir:

a-Denetim Kurulu, üyeler arasından seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur.

b-Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarından da yararlanılabilir.

c-Denetim Kurulu, Tüzükte yer alan amaç ve çalışma konuları ile ilgili olarak, Derneğin karar ve uygulamalarını, defter, hesap ve kayıtlarını, bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler. Kurul, denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.

 

Şubeler

Madde 21-Şubelerin kuruluşu ile ilgili esaslar şunlardır:

a-Şube açılacak olan yerleşim biriminde en az üç üyenin bulunması gerekir.

b-Şube açmak amacıyla Genel Merkez Yönetim Kurulunca yetki verilen en az üç kişi, şubenin açılacağı yörenin en büyük mülki amirliğine yazılı olarak başvurur.

c-Başvuruya, yasalardaki belgeler eklenir. Kurucu kurul, olağan toplantı tarihine kadar yönetim kurulu görevini yapar.

d-Şube Organları; Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kuruludur.

       

Şube Genel Kurulları

Madde 22-Şube genel kurullarına ilişkin esaslar şunlardır:

a-Şube genel kurulları, üç yılda bir Nisan ayında toplanır.

b-Genel Kurul günü, gündemi, yeri, saati ve varsa diğer bilgiler, toplantıdan en az onbeş gün önce, üyelere yazı ile bildirilir. Verilecek bilgiler arasında, ilk toplantıda çoğunluk olmaması durumunda, ikinci toplantının en erken yedi, en geç on gün içinde yapılacağı belirtilir.

c-Şube genel kurullarında yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyeleri ile Merkez delegeleri gizli oyla seçilir.

d-Genel Kurulu yönetmek üzere bir divan  başkanı  ve iki  yardımcısı,  üyeler arasından ve açık oyla belirlenir.

e-Şube genel kurulları üye sayısının en az yarısının katılımı ile toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılacak üyelerin sayısı, yönetim kurulu ve  denetim kurulu  asıl  üyeleri toplamının iki katından az olamaz.

f-Şube genel kurulunda her üye oyunu ancak kendisi kullanabilir.

g-Şube genel kurullarına ilişkin duyuru gazete veya yöresel olanaklardan ve araçlardan yararlanılarak da yapılabilir.

h-Şube genel kurulları ile yönetim kurulları, Merkez Genel Kuruluna ve Yönetim Kuruluna, Ana Tüzük ile verilmiş olan yetkilerin dışında, diğerlerini şube çapında kullanmaya yetkili ve sorumludurlar.

ı-Genel kurul ve organlara seçilenlerle ilgili yasal bilgiler ve belgeler, en geç otuz gün içinde en büyük mülki idareye yazı ile sunulur.

i-Üyeler, şube genel kurulu kararlarına karşı, Merkez Genel Kurulu, şube yönetim kurulu kararlarına karşı da Merkez Yönetim Kuruluna itiraz edebilirler. İtiraz üzerine verilen kararlara, ilgili şubenin organlarınca uyulması zorunludur.

       

Şube Yönetim Kurulları

Madde 23-Şube yönetim kurullarına ilişkin esaslar şunlardır:

a-Şube yönetim kurulları, beş asıl ve beş yedek üyeden oluşur.

b-Şube yönetim kurulları, genel kuruldan sonraki ilk toplantıda, kendi aralarından başkan, başkan yardımcısı, sekreter ile mali işler, örgütlenme, eğitim, halkla ilişkiler ve diğer alanlardan sorumlu olanları açık veya gizli oyla seçer.

c-Şube yönetim kurulları, genel kurul tutanak ve sonuçları ile görev bölümünü genel kuruldan sonra, en geç otuz gün içinde Merkeze bildirirler.

d-Şube yönetim kurulları, toplantı gün ve zamanlarını kendileri belirler. Şube yönetim kurullarının onbeş günde bir toplanması zorunludur.

e-Ana Tüzük, İçtüzük ve kaynağını genel kuruldan alan organların kararlarına aykırı çalışmalarda bulunan şube yönetim kurulları, önce yazılı olarak uyarılır. Verilen süreye karşı aykırılıklarını düzeltmeyen şubeler, Denetim Kurulu  veya  Merkez Yönetim Kurulunca görevlendirilenlerce denetlenir. Denetim raporuna göre; Yönetim Kurulu, şube yöneticilerini yargıya verebilir  veya  şube genel kurulunu olağanüstü genel kurula çağırabilir.

f-Olağanüstü genel kurulda seçilen şube yönetim kurulu, aykırılığı düzeltmezse, Yönetim Kurulu, ilgili şubenin, delegelik haklarını ortadan kaldırabilir. Ayrıca, şube yönetim kurulunu görevden  alarak, yerine, en geç üç ay içinde olağanüstü genel kurula götürmek koşulu ile yeni bir yönetim kurulunu atama ile belirleyebilir.

 

Şube Denetim Kurulları

Madde 24-Şube denetim kurullarına ilişkin esaslar şunlardır:

a-Şube denetim kurulu, şube genel kurulunda, üç asıl ve üç yedek üye olmak üzere seçilir. Kurul, şubeyi  yılda en az bir kez denetler.  

b-Denetim kurulları, hazırladıkları raporların bir örneğini şubeye ve bir örneğini de Merkeze gönderirler.

       

Gelirler

Madde 25-Gelirler ve konuya ilişkin esaslar şunlardır:

a-Gelirler; üyelerin katılma payları, aylık veya yıllık ödentileri, sandık, yayın, kültür, sanat, izcilik, spor, eğitim ve öğretim, çalışma ve yatırımları ile ilgili gelirler, işletme ve or-  taklık gelirleri, reklam gelirleri, sosyal  etkinlik  gelirleri, devlet  yardımları, diğer yardımlar, bağışlar ve faizlerdir. 

b-Üyelerin, katılma payı ve yıllık ödenti olarak verecekleri miktarlar ile ödeme şekilleri, Genel Kurulca belirlenir.

c-Şubelerdeki üyelerin  katılma payı ve ödentilerinin ne kadarının Merkezin  hesabına aktarılacağı, şubelere yapılacak yardımların ilkeleri ve yöntemleri Genel Kurulun kararına bağlıdır.

d-Gelirlerin hangi bankaya ve ne miktarda yatırılacağı, Yönetim Kurulunca belirlenir. Dernek kasasında bulundurulabilecek miktar, ilgili yasalar ve yönetmeliklere göre Yönetim Kurulunca belirlenir.

 

Giderler ve Borçlanma

Madde 26-Giderlere ve borçlanmaya ilişkin esaslar şunlardır:

a-Yönetim Kurulunca, Tüzükte belirlenen amaçlar, çalışma konuları ve hizmet çeşitlerine uygun olarak kararlaştırılmış ödemeler ve yardımlar giderleri oluşturur. Gelirlerin en az üçte ikisi, kamu yararına yönelik hizmetler için kullanılır.

b-Giderlerin  yasal  belgelere  bağlanması, Mali  Sekreter ile Yönetim Kurulunun belirleyeceği bir üyece imzalanması zorunludur.

c-Şubelere, üyelere, aynı amacı taşıyan derneklere, üyesi bulunduğu Federasyona ve yer alınan yasal oluşumlara verilecek her türlü desteğin gerekçeleri, çeşitleri, şekilleri ve miktarları, Genel Kurulun vereceği yetkiler doğrultusunda Yönetim Kurulunca belirlenir. Genel Kurul bir karar vermediği takdirde, Yönetim Kurulunun bu konudaki uygulamaları, ilk Genel Kurulun değerlendirmesine sunulur.

d-Dernek, taşınmaz mal veya dayanıklı tüketim maddeleri ile ilgili olarak, Genel Kurulun alacağı kararlar ve Yönetim Kuruluna vereceği yetkiler kapsamında borçlanabilir. Genel Kurul, borçlanma konusunda Yönetim Kuruluna daha geniş yetkiler de verebilir. Borçlanma  belgelerini,  Yönetim Kurulunun yetki vereceği Kurul üyelerinden biri imzalar.

       

Zorunlu Defterler

Madde 27-Merkez ve şubelerde aşağıdaki defter ve belgeler bulunur.

a-Karar Defteri, b-Üye  Kayıt Defteri, c-Evrak Kayıt Defteri,  d-Demirbaş Defteri,          e-İşletme Hesabı Defteri, f-Alındı Belgesi Kayıt Defteri.

Defterlerin  İl Dernekler Müdürlüğü veya noter tarafından onaylanması zorunludur.

 

Ödüller

Madde 28-Ödüllendirme ile ilgili esas ve usuller şöyledir:

a-Türkiye Gençlik Birliği Derneğine katkıda bulunan kişi ve kuruluşlarla; Ülke ve Dünya genelinde, amaca uygun alanlarda başarı ve hizmetleri görülen kişi, kuruluş ve gençlere her türlü ödül verilebilir.

b-Çocuk ve gençlere, barınma olanakları, burs, kaynak ve  benzeri desteklerin sağlanması için çalışmalar yapılabilir veya yapılanlara katkıda bulunulabilir.

 

Önemli Günler

Madde 29-Yönetim Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet, demokrasi, bağımsızlık, 19 Mayıs, 23 Nisan, eğitim, gençlik,  insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, engelliler, barış, çevre, doğal ve kültürel zenginlikler, savaş, işgal ve ırkçılıkla mücadele, izcilik, sağlık, sanat ve spor başta olmak üzere, ülkemizi ve dünyayı yakından ilgilendiren konularda, tüm tarihsel gün ve haftalarda, ulusal veya uluslararası etkinlikler düzenleyebilir, düzenlenenlere katılabilir ve katkıda bulunabilir.

 

Sona Erme ve Erdirilme

Madde 30-Türkiye Gençlik Birliği Derneği’nin sona ermesi veya erdirilmesine ilişkin esaslar şunlardır:

a-Tüm üyelerin ayrılmaları, mahkeme kararları veya Genel Kurul toplantısında üçte iki çoğunluk kararı ile Dernek sona erdirilebilir. Ancak, bu amaçla düzenlenecek ilk genel kurula üyelerin üçte ikisinin katılması zorunludur.

b-Sona erdirilme amacıyla düzenlenen Genel Kurulda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Dernek Yönetim ve Denetim kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz. Dağılma kararı, toplantıya katılanların üçte iki çoğunluğu ile alınabilir.

c-Sona erme halinde mal, para ve haklar, Genel Kurul kararı ile gençliğe hizmet eden bir kuruluşa devredilir.

d-Derneğin tüzel kişiliği mahkeme kararı ile sona erdirildiği takdirde, para, mal ve hakları, ilgili yasalardaki hükümlere göre, aynı yasalarda tanımlanan kuruluşa devredilir

e-Tüzükte yer almayan konularda, ilgili yasalardaki  hükümler uygulanır.