Öğrenmeyi Öğren Projesi Türkiye Gençlik Birliği Derneği tarafından, Zagreb Sağır ve İşitme Engelliler Derneği ile ortaklaşa uygulanan ve AB ile Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu - IV Eğitim Hibe Programı kapsamında finanse edilen bir diyalog projesidir.
Proje, birbirlerinin alandaki uzmanlık bilgilerinden öğrenmeleri, en iyi uygulamaları paylaşmaları ve Sağır bireyler için uyguladıkları içermeci yöntemleri benimsemeleri amacıyla bu iki sivil toplum kuruluşunu bir araya getirmiştir. Sağır ve işitme engelli bireylerin potansiyeli ve becerileri eğitim, mesleki eğitim ve istihdam alanında önemli biçimde göz ardı edilmektedir. Özellikle 2007 yılından beri işitme engelli gençlerle gerçekleştirdiğimiz çalışmalar olmak üzere engelli hakları alanındaki deneyimlerimize dayalı olarak, önceki çalışmalarımızı bir adım daha ileriye taşımak ve Sağır bireylerin topluma aktif katılımı konusunda sürdürülebilir bir etki oluşturmak amacıyla bir proje fikri geliştirdik. Projemizin amacı Yaygın Eğitim (YE) yöntemleri aracılığıyla ve Sağır bireylerin sosyal katılımı ve toplumda aktif temsiline katkıda bulunmak suretiyle Sağır yetişkinlerin yaşam boyu öğrenme kalitesini arttırmaktır. Proje kapsamında;
1- Sağır çalışmalarına ilişkin teknik bilgiler, Hırvatistan ve Türkiye’deki mevcut durum, Sağır yetişkinlere yönelik mevcut eğitim sisteminin durumu ve her iki ülkedeki iyi uygulamalara ilişkin bilgiler paylaşılmıştır.
2- 11 Sağır yetişkin 4 pilot ilde 100 Sağır yetişkinle yaygın eğitim yöntemlerini kullanarak insan hakları konusunda atölyeler düzenlemek üzere eğitilmiştir. Sağırdan Sağıra aktarım yaklaşımı başarılı sonuçlar verdiğinden ve bu 11 kolaylaştırıcı Sağır katılımcılar tarafından rol model olarak görüldüğünden, diğer Sağır yetişkinler de ilham almış ve kolaylaştırıcı olma yönünde motive
edilmiştir.
3- Sağır kişilerle çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarının yaygın eğitim açısından kapasitesi arttırılmıştır.
4- Sağır yetişkinlerin öğrenme biçimleri, öğrenme ihtiyaçları ve Sağır yetişkinlerin eğitiminde kullanılmak üzere kapsayıcı yaygın eğitim yöntemleri konusunda bir kit hazırlanmıştır. Kit'e bu linkten ulaşabilirsiniz.
5- Sağır yetişkinlerin eğitimi alanında alternatif yaygın eğitim yöntemlerini konu alan öneri niteliğinde bir rapor Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşılmak üzere hazırlanmıştır.
Projenin yukarıda bahsedilen başarılı sonuçları ışığında, Sağır yetişkin bireylerin yaşam boyu öğrenme alanında tercihen işaret dili bilen Sağır bireylerin aktarıcı ya da kolaylaştırıcı olarak yer aldığı yaygın eğitim yöntemlerinin kullanılmasını desteklemeye devam edeceğiz. Bu kitabın basılı kopyası ve elektronik versiyonunun yerel, ulusal veya uluslararası faaliyetlerde kullanılmak üzere başta yetişkin eğitim merkezleri ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere mümkün olduğunca çok sayıda insana ulaşmasını ümit ediyoruz.
Çünkü eğitim temel bir insan hakkıdır ve herkes içindir...