Able2Travel Projesi, Türkiye'den derneğimiz TGBDER, Avusturya'dan MOVEO ve Slovenya'dan ODTIZ ortaklığında hazırlanan ve uygulanan, Avusturya Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen, gençlik alanında 18 aylık bir Erasmus+ KA2 Küçük Ölçekli Ortaklık projesidir. Projemiz, 1 Ekim 2022 - 1 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olup, engelli gençleri birçok farklı beceri, yetenek ve ilgi alanına sahip kişiler olarak ve akranlarıyla eşit fırsatlara erişme konusunda tartışılmaz bir hakka sahip olarak kabul etmektedir. Able2Travel projesinin arkasındaki temel amaç, engelli gençleri uluslararası hareketlilik projelerinde aktif rol almaya teşvik etmek ve donatmak olmuştur. Engelli gençlerin, bilgiye kesintisiz erişimlerinin sağlanacağı, varlıklarına ve katkılarına akranlarıyla eşit değer verileceği karma grup projelerinde eşit ortaklar olarak görülmeleri gerektiğine inanıyor ve bunda ısrar ediyoruz. Bunun için amaç, kapsayıcılık ve çeşitliliği, bağımsız olarak ele alınması gereken ayrı konular olarak değil, gelecekteki bu projelerin doğal, ayrılmaz parçaları olarak teşvik etmektir.

Hazırladığımız Able2Travel Rehberi'nin, uluslararası gençlik projelerinde yer almak isteyen ancak nereden başlayacakları, bu fırsatları nasıl bulacakları ve kendilerini nasıl hazırlayacakları konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan gençler için pratik, kolay anlaşılır ve erişilebilir bir kaynak olması amaçlanmaktadır.

İngilizce, Almanca, Türkçe ve Slovence dillerinde hazırlanan rehber, uluslararası gençlik projelerinde engelli ve engelli olmayan gençlerle çalışma konusunda geniş deneyime sahip engelli ve engelli olmayan uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından hazırlanmıştır. Mevcut engelleri ve sadece zihnimizde var olan hayali engelleri ortadan kaldırarak tüm bu ihtiyaçları karşılamak için gençlere “Yapabilirsin!, Pes etme, devam et!” diyecek bir başlangıç paketi olarak tasarlanmıştır.

Gençlik projelerinde karma engel gruplarıyla çalışmanın hem organizatörler hem de katılımcılar için zorlayıcı olduğu varsayımının farkındayız. Ancak en başından itibaren iyi yapılandırılmış bir hazırlık ve kapsayıcı bir yaklaşımın işleri herkes için daha kolay ve faydalı hale getirebileceğine de inanıyoruz.

Bu rehberin içeriğini hazırlarken temel prensibimiz, hedef grubun tüm sürece anlamlı bir şekilde dahil edilmesi olmuştur. Bu rehberin geliştirilmesinde etkili olabilmek için gençlerin sesini duymayı tercih ettik çünkü engelli olsun olmasın gençlerin kendi yaşamları ve deneyimleri konusunda uzman olduklarına ve her aşamada aktif olarak yer almaları gerektiğine inanıyoruz (Biz olmadan asla ilkesi!). Kendileri için neyin en önemli olduğunu ve onları neyin etkilediğini bilirler ve ayrıca sorunları çözmek için inanılmaz bir yaratıcılığa ve kapasiteye sahiptirler. Daha geniş bir yelpazedeki insanların bakış açılarını dahil etmek, engelli gençlerin ihtiyaçları ve ilgi alanları hakkında daha derin ve daha geniş bir anlayışa sahip olmamızı sağladı.

Bu nedenle, Avusturya, Slovenya ve Türkiye'de karma engelli gruplarıyla odak grup toplantıları düzenledik ve engelli olan ve olmayan genç katılımcılardan aldığımız geri bildirimler, bu kılavuzun içeriğini ve aktarılma şeklini tasarlamamıza yardımcı oldu.

Rehberin lansmanı 14 Mart 2024 tarihinde Ljubljana'da düzenlenen final konferansında yapıldı. Rehberin son hali, rehberin hazırlık sürecine katkıda bulunan engelli odak grup katılımcıları da dahil olmak üzere katılımcılarla paylaşıldı ve bir sonraki yol haritası üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.